Bezpečnosť na streche – ochrana proti pádu AeroFix Latch

Keď príde reč na bezpečnosť práce v súvislosti s fotovoltikou, ako prvé vám pravdepodobne napadne zložité a nákladné lešenie budovy, ktoré je potrebné na bezpečnú inštaláciu na šikmej alebo plochej streche. To však nie je všetko. Zabezpečené musia byť aj práce na samotnej streche, pri údržbe atď. Preto máme náš systém ochrany proti pádu AeroFix Latch, ktorý je predmetom dnešného článku.

Zdroj: IBC Solar 

Systém ochrany proti pádu AeroFix Latch bol vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Preising GmbH & Co. KG pre náš systém AeroFix G2 a G3 pre ploché strechy. Prvá generácia bola uvedená na trh v roku 2018 s cieľom priniesť väčší výkon na strechu a zároveň splniť požiadavky bezpečnosti práce.

Aktuálne

Zdroj: IBC Solar 

V rámci ďalšieho vývoja nášho systému pre ploché strechy Aerofix G3 sme v roku 2022 prepracovali aj integrovaný systém ochrany proti pádu. Západka IBC AeroFix G3 naďalej zabezpečuje až tri osoby súčasne proti pádu a v kombinácii s osobnými ochrannými pomôckami (OOP) ponúka maximálnu voľnosť pohybu po celom FV systéme. To je veľká výhoda oproti zádržnému systému, ktorý obmedzuje voľnosť pohybu.

Umožňuje to priame pripojenie k sústave modulov. Do oblasti na plochej streche, ktorá je ohrozená pádom, sa dá dostať bez dodatočného a časovo náročného zavesenia a odpojenia. Plocha strechy sa dá maximálne využiť, pretože nie je potrebný ďalší priestor ani dodatočné stavebné práce. Nevznikajú ani žiadne dodatočné náklady na údržbu a servis, a to ani zo strany iných profesií, keďže nie je potrebné žiadne ďalšie lešenie ani bezpečnostné zariadenia. Nenarušuje sa tesnosť strechy a nedochádza k zatieneniu. Samozrejme, oba systémy možno dodatočne vybaviť, čo znamená, že oba systémy plochých striech, AeroFix a AeroFix G3, možno dodatočne vybaviť aj systémami ochrany proti pádu AeroFix Latch a AeroFix Latch G3. Systém AeroFix Latch G3 spĺňa aj európske normy EN 795:2012 typ E/C, CEN/TS 16415:2013 a DIN CEN TS 16415:2017-11.

Zdroj: IBC Solar 

Oplatí sa

Ochrana proti pádu sa oplatí v každom prípade, pretože kontroly a údržba sú vždy potrebné. Fotovoltický systém sa servisuje minimálne raz ročne, ale to nie je jediný dôvod, prečo je potrebná bezúrazová kontrola strechy. Môže ísť o odvodnenie strechy, testovanie ochrany pred bleskom, strechu musia pravidelne navštevovať aj ventilační technici a záhradníci.

Možnosť zaručenej montáže

Na rozdiel od iných poskytovateľov zaručujeme, že systém ochrany proti pádu môže byť vždy pripojený k fotovoltickému systému AeroFix v súlade s predpismi o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci od minimálnej veľkosti poľa aspoň 2 rady a celkovo aspoň 20 modulov vďaka nášmu certifikátu EÚ skúšky typu a certifikátu od notifikovaného orgánu DEKRA.

Plánovanie a inštalácia

Na plánovanie a inštaláciu systému ochrany proti pádu AeroFix Latch alebo AeroFix Latch G3 je potrebné absolvovať dvojdňové školenie. Toto školenie a skúška sa vykonáva v našom kompetenčnom centre. Následne si môžete systém ochrany proti pádu zakúpiť priamo u nás. Prečo to robíme takto? Chceme našim zákazníkom poskytnúť certifikovaný a bezpečný systém vynikajúcej kvality, a to od plánovania až po hotový výrobok. Po dokončení procesu plánovania sa systém dodáva na stavenisko už zmontovaný.

Zdroj: IBC Solar

Máte ďalšie otázky? Radi vám pomôžeme na aerofix_latch_support@ibc-solar.com.