KOOR inštaloval batériové úložisko s výkonom 1MW a kapacitou 2,02 MW vo Zvolene

KOOR dodal a inštaloval batériové úložisko BESS od společnosti Wattstor s výkonom 1MW a kapacitou 2,02 MWh. KOOR pokračuje tak v rozširovaní svojich zdrojov flexibility a bilančnej skupiny.

Zdroj: KOOR

Spustenie do prevádzky v máji

Batéria bude vo Zvolene slúžiť na poskytnutie flexibility v rámci krátkodobého trhu s elektrinou. Poskytovanie flexibility sa deje cez našu bilančnú skupinu Dispex.
V máji je naplánovanovaná kolaudácia a v júni jej spustenie do prevádzky.

Inštalácia batérie poskytuje veľkú manévrovaciu schopnosť v prispôsobení sa rýchlym zmenám na trhu, takúto zmenu nevie vykonať iná technológia.

„V poslednej dobe sa často stretávame s otázkami od našich klientov týkajúcich sa investície do batérií ( BESS ) a poskytovania služieb FCR a +aFRR na flexibilitu, a s tým spojenú otázku o garancii návratnosti. Je pochopiteľné, že v súčasnom dynamickom prostredí trhu je dôležité mať jasné očakávania a realistický pohľad,“ hovorí Michal Hesek, COO spoločnosti KOOR, s.r.o.

Vízia  zameraná na flexibilitu

„Naša odpoveď na tieto otázky sa zakladá na pochopení flexibility. Pri vyhodnocovaní perspektívy trhu s BESS sme sa pozreli na skúsenosti z iných krajín, ako je Anglicko, Nemecko, atď.  a ich vývoj v regulácii (FCR, +aFRR), a vplyv na cenu poskytovaných služieb. Na Slovensku momentálne vidíme silný dopyt po FCR službách pre BESS, no z dlhodobého hľadiska to môže byť len krátkodobý trend, z môjho pohľadu maximálne na 2-3 roky,“ dodáva Hesek.

Inštalácia batérie poskytuje veľkú manévrovaciu schopnosť v prispôsobení sa rýchlym zmenám na trhu, takúto zmenu nevie vykonať iná technológia. Táto flexibilita otvára nové možnosti a môže byť kľúčom k úspechu. Táto schopnosť dôležitá pre dlhodobý úspech modelov batérií a ich využitie.

„Preto keď sa s klientom rozprávame o BESS, nekladieme dôraz iba na návratnosť   do 4-5 rokov, ale na dlhodobú perspektívu. Batérie majú potenciál fungovať dlhodobo a technicky vydržať aj 15 rokov a viac v rámci Flexibility. Sústredíme sa na hodnotu, ktorú môže priniesť ich flexibilita v dlhodobom horizonte,“ myslí si Hesek.

„V tomto kontexte vidíme budúcnosť batérií ako kľúčovú technológiu pre energetický sektor a využitia ich potenciál plne a efektívne,“ zdôrazňuje Hesek.