Zásadný význam požiarnej ochrany pri inštalácii fotovoltických panelov

S rastúcou popularitou fotovoltických technológií vo svete i na Slovensku 🇸🇰 je čoraz dôležitejšie nezabúdať na kritický aspekt bezpečnosti – požiarnu ochranu. Nedávny požiar obrovského skladu za viac ako 70 miliónov libier ukazuje potrebu požiarnej ochrany na strechách objektov, kde inštalujeme fotovoltiku

Zdroj:https://www.linkedin.com/posts/krchnaktomas_firewarehouse-fireprotection-firesafetyfirst-activity-7171769235319181313-NNe2?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Požiarna ochrana je kľúčová  pri projektovaní a zhotovení fotovoltiky

Požiar vznikol na skladovej hale známeho supermarketu. Toxický dym sa valil smerom na obytnú oblasť a samotný  sa šíril po streche skladovej haly ktorej plocha je veľká ako 8 futbalových ihrísk. Na likvidácii požiaru pracovalo viac ako 40 hasičov s niekoľkými autami.

Táto skúsenosť poukazuje na fakt, že požiarna ochrana je kľúčová  pri projektovaní a zhotovení fotovoltiky. Preto je nevyhnutné venovať pozornosť kvalite služieb a vyberať si dodávateľov s dokonalou projektovou dokumentáciou, ktorí zohľadňujú riziká požiaru  a sú schopní navrhnúť a zrealizovať efektívne riešenia.

Kvalita a bezpečnost v popredí

Ak ste sa rozhodli si obstarať fotovoltiku na svoj dom, nechajte v popredí kvalitu a bezpečnosť. Hľadajte spoločnosti, ktoré:

– majú vyškolených elektrikárov

– poskytujú kompletnú projektovú dokumentáciu

– zhodnocujú riziká požiaru a navrhujú adekvátne riešenia

– a majú skúsenosti s odborným zapojením elektroinštalácie.

Nenechajme sa zlákať nízkou cenou na úkor bezpečnosti. Asociácia pasívnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky  vydala normu ATN 011, ktorá sa venuje aj požiarnej bezpečnosti fotovoltických systémov. Je to jedna z noriem, ktoré by mali byť základom pre bezpečnú a efektívnu inštaláciu.

Zamyslime sa nad tým, či je lepšie učiť sa na vlastných chybách, alebo sa radšej spoľahnúť na overené odborné postupy a technológie. Dbajte na svoju bezpečnosť a bezpečnosť svojich blízkych. Investícia do kvalitnej inštalácie sa vždy oplatí, nielen z hľadiska úspor energie, ale predovšetkým v kontexte ochrany života a majetku.

Autor: Tomáš Krchnák, Viceprezident APP SR