Experti: Technológia článkov so zadným kontaktom (IBC) sa stane budúcnosťou fotovoltiky

Popredný expert na fotovoltiku Dr. Martin Green, ktorý pôsobí ako profesor na Univerzite v Novom Južnom Walese v Austrálii, uviedol, že technológia fotovoltických článkov so zadným kontaktom (IBC) bude dominovať v odvetví solárneho priemyslu.

Zdroj:LONGi

Názory expertov

O svoj odborný názor sa Dr. Martin Green podelil na 6. medzinárodnej konferencii čínskeho fotovoltického priemyslu v novembri 2023. „Myslím, že nakoniec budú všetci vyrábať solárne články typu IBC,“ povedal Dr. Green vo svojej prednáške na konferencii.

Podobný vývoj očakáva aj Baoshen Zhong, predseda predstavenstva spoločnosti LONGi, ktorá patrí k najväčším výrobcom fotovoltických panelov na svete. V septembri 2023 Zhong oznámil, že technológia solárnych článkov so zadným kontaktom (IBC) je lepšia než konvenčná technológia s tým, že sa do piatich až šiestich rokov stane najdôležitejšou technológiou vo fotovoltickom odvetví. Technológia článkov so spätným kontaktom (IBC) prinesie zásadnú premenu v branži vďaka svojim unikátnym prednostiam, ku ktorým patrí predovšetkým vysoká účinnosť a spoľahlivosť.

„Okrem toho má technológia článkov typu IBC na rozdiel od ostatných dominantných technológií na trhu v súčasnosti ďalší veľký potenciál na zvyšovanie účinnosti v blízkej budúcnosti,“ zdôraznil Baoshen Zhong, predseda predstavenstva spoločnosti LONGi.

Veľké investície do výskumu a vývoja urýchľujú technologický pokrok

Baoshen Zhong, predseda predstavenstva spoločnosti LONGi, pevne verí v ďalší technologický pokrok v oblasti fotovoltiky. Od roku 2008 investovala spoločnosť LONGi do výskumu a vývoja viac než 2,54 miliardy eur, čo predstavuje približne 5 % jej ročných príjmov. Technologické centrum výskumu a vývoja spoločnosti LONGi zamestnáva viac než 5 000 ľudí.

Spoločnosť LONGi vyvinula vlastnú alternatívnu technológiu solárnych článkov so zadným kontaktom nazvanú HPBC (Hybrid Passivated Back Contact). Tento článok má odkrytú prednú stranu bez tieniacich kovových kontaktov. Nová konštrukcia článkov optimalizuje absorpciu svetla, čo vedie k zvýšeniu účinnosti konverzie.

V sériovej výrobe v spoločnosti LONGI dosahuje štandardný článok HPBC veľmi vysokú účinnosť 25,5 %, kým účinnosť článku HPBC+ presahuje 25,8 %. Výsledkom je výrazne vyšší výkon panela. Po 25 rokoch prevádzky má panel stále 88,9 % pôvodného výkonu. Účinnosť sériovo vyrábaných panelov s článkami HPBC presahuje 23,3 % a neustále sa zvyšuje.

Čínske vývojové laboratóriá v čele vývoja

V rozhovore pre médiá na konferencii profesor Dr. Martin Green zdôraznil vedúce postavenie Číny vo vývoji vysokoúčinných solárnych článkov s využitím špičkových technológií.

V novembri 2023 dosiahla spoločnosť LONGi ďalší svetový rekord v účinnosti článkov, a to až vo výške 33,9 % pri tandemových článkoch z kryštalického kremíka v kombinácii s perovskitom. Táto hodnota je vyššia než teoretická hranica účinnosti stanovená Shockley-Queisser (S-Q). Pred týmto novým prelomom predstavoval rekord v účinnosti pre solárne články s jedným prechodom 33,7 %.

„Čína drží teraz svetový rekord v oblasti perovskitových článkov. Preto sú čínske vývojové laboratóriá nielen v čele súčasného vývoja tradičných kremíkových technológií solárnych článkov, ale aj v čele vývoja budúcich technológií,“ zdôrazňuje profesor Dr. Martin Green.

Spoločnosť LONGi patrí k popredným hráčom na poli vývoja solárnych technológií. Od roku 2021 spoločnosť LONGi už 16-krát za sebou prekonala rekord v účinnosti solárnych článkov. A v budúcnosti môžeme očakávať ďalšie nové rekordy v účinnosti solárnych technológií.

O spoločnosti LONGi