Brusel: Dovoz solárnych panelov z Ázie zastaviť nemôžeme, ale domáci priemysel musíme podporiť

Lacný dovoz solárnych panelov síce dlhodobo kritizujú lokálni dodávatelia v EÚ, podľa eurokomisárky pre energetiku je však nevyhnutný. EÚ podľa nej nemôže uzavrieť svoje hranice lacným dovážaným panelom, keďže by to mohlo ohroziť dosiahnutie cieľov pre OZE. Avšak EÚ by podľa nej mala podporiť domácich výrobcov, aby boli na miestnych trhoch konkurencieschopnejší.

Zdroj: MayerBurger

Na pondelkovom stretnutí ministrov energetiky krajín EÚ sa tradične zúčastnila i eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová. Jednou z tém bol aj dovoz lacných solárnych panelov, ktorým domáci priemysel EÚ často nedokáže konkurovať. Podľa agentúry Reuters so zatváraním európskych tovární rastie tlak na Brusel, aby nejakým spôsobom ochránil či podporil miestnych výrobcov.

Simsonová však akýkoľvek zákaz dovozu odmietla, keďže by mohol ohroziť ciele EÚ v oblasti obnoviteľných zdrojov. Väčšina solárnych panelov i ďalších častí solárnych elektrární inštalovaných v EÚ pochádza podľa Reuters z Číny.

„Sú tu rôzne návrhy, ako by sme mohli podporiť náš priemysel, ale celkom jasne nemôžeme uzavrieť svoje hranice, pretože potrebujeme solárne panely,“ povedala Simsonová médiám na schôdzi ministrov.

V liste zaslanom ministrom pred rokovaním podľa agentúry Reuters Simsonová spolu s eurokomisárom pre priemysel Thierrym Bretonom načrtli niekoľko možností podpory domáceho priemyslu. Okrem priamej podpory miestnych výrobcov by mohlo ísť o zavedenie aukcií a systémov podpory pre zdroje, ktoré zohľadnia vysoké environmentálne a pracovné štandardy európskych výrobcov.

„Musíme podporiť domáci priemysel, ale potrebujeme všetky produkty, aby sme dosiahli naše veľmi ambiciózne ciele,“ dodala Simsonová.

Členské krajiny EÚ v minulom roku nainštalovali rekordný objem novej fotovoltiky. V porovnaní s rokom 2022 podľa agentúry Reuters vzrástol vlani novo inštalovaný výkon o 40 %. Väčšina z montovaných komponentov vrátane solárnych panelov pochádzala z Číny. Podľa dát Medzinárodnej energetickej agentúry išlo v niektorých prípadoch až o 95 % všetkých komponentov elektrární.