Výber batériového úložiska pre vašu firmu: Máte jasné očakávania?

Batériové úložiská sú v súčasnosti jednou z najpopulárnejších a najekologickejších možností, ako uchovávať elektrickú energiu. Výber správneho úložiska pre vašu firmu je kľúčovým rozhodnutím, ktoré môže mať významný vplyv na energetickú efektívnosť, prevádzkové náklady a udržateľnosť vašej organizácie.Vývoj technológií a rastúci dôraz na udržateľnosť a obnoviteľné zdroje energie (OZE) robia z batériových úložísk vo veľkých firmách obľúbeného spoločníka. Rozhodli ste sa zaobstarať si jedného? Viete ale, čo by ste mali urobiť ešte pred samotným výberom úložiska?

Zdroj: FUERGY

Čo je to batériové úložisko?

Batériové úložisko, známe aj ako systém batériového skladovania energie (BESS, z angl. Battery Energy Storage System), je technológia umožňujúca ukladanie energie v elektrickej forme s použitím batérií, s cieľom efektívnejšieho využívania elektrickej energie. Tento systém je schopný uchovávať elektrickú energiu z rôznych zdrojov, ako sú solárne panely, veterné turbíny alebo elektrická sieť, a uvoľňovať ju podľa potreby.

Medzi kľúčové vlastnosti batériového úložiska patria:

Zvyšovanie efektivity OZE: Umožňujú lepšie využívanie energie z obnoviteľných zdrojov, ako sú solárne a veterné energie, keďže energia môže byť uložená v čase nadbytku a použitá, keď je dopyt vyšší než produkcia.

Núdzové záložné zdroje: V prípade výpadku elektrickej energie môže batériové úložisko poskytnúť dočasnú elektrickú energiu, čím zabezpečí nepretržitú prevádzku kritických systémov.

Optimalizácia nákladov na energiu: Firmy môžu využívať batériové úložiská na ukladanie energie počas období s nízkymi cenami a využívať uloženú energiu počas období špičiek, keď sú ceny vyššie.

Regulácia frekvencie a podpora siete: Batériové úložiská pomáhajú udržiavať stabilitu elektrickej siete tým, že rýchlo reagujú na zmeny v dopyte po energii a dodávke.

Tieto systémy môžu používať rôzne typy batérií, ako sú Li-ion, LiFePO₄, NCM či LiPo batérie, pričom každý typ má svoje špecifické vlastnosti, ako sú kapacita, veľkosť, životnosť, rýchlosť nabíjania a vybíjania, a cena.

Výber batériového úložiska

Ešte pred tým, ako sa vrhnete do samotného výberu batériového úložiska, je dôležité, aby ste mali jasne zadefinované svoje očakávania.

Jasné zadefinovanie očakávaní vám pomôže predísť technickým a finančným rizikám, zabezpečí súlad s regulačnými a environmentálnymi štandardmi, a podporí dlhodobé strategické ciele vašej firmy v oblasti udržateľnosti a energetického manažmentu.

 Výhodné a udržateľné riešenie

Nezabudnite, že vďaka zadefinovaniu očakávaní zvýšite svoje šance na výber najvhodnejšieho riešenia, ktoré bude nielen spĺňať aktuálne potreby vašej firmy, ale bude tiež ekonomicky výhodné a strategicky udržateľné v dlhodobom horizonte.

Keď máte jasne pomenované svoje očakávania, môžeme prejsť k ďalšiemu kroku, ktorým je určenie veľkosti a kapacity úložiska a výber vhodnej batérie. Tomuto kroku sa budeme venovať v ďalšej časti seriálu Výber batériového úložiska pre vašu firmu.

Aby sme vám tento krok čo najviac uľahčili, uvádzame päť najbežnejších očakávaní, ktoré môžu mať firmy od batériových úložísk:

Zníženie nákladov na energie: Najčastejším očakávaním firiem, ktoré sa zaujímajú o batériové úložiská, je pomoc so znížením nákladov na energie. Zvyčajne ide o firmy, ktoré už majú fotovoltaiku a chcú zvýšiť využiteľnosť vyrobenej solárnej energie, a znížiť tak spotrebu energie zo siete. Pri tomto očakávaní odporúčame vykonať detailnú analýzu spotreby energie.

Zvýšenie energetickej sebestačnosti: Firmy, ktoré majú fotovoltiku, môžu očakávať, že im batériové úložisko umožní byť viac energeticky nezávislými. Kombináciou fotovoltaiky a batériového úložiska môžu firmy produkovať a ukladať svoju vlastnú energiu, čo najmä počas špičiek znižuje ich závislosť na sieti a môže viesť k väčšej energetickej nezávislosti.

Batéria ako záložný zdroj: Firmy pôsobiace v kritických sektoroch, ako je zdravotníctvo, výroba či dátové centrá, potrebujú zabezpečiť spoľahlivé a nepretržité napájanie pre svoje operácie. Batériové úložisko môže v takýchto firmách plniť úlohu záložného zdroja energie – dokáže poskytnúť okamžitú reakciu na výpadky, zabezpečujúc stabilnú a spoľahlivú dodávku energie, ktorá môže minimalizovať prerušenie podnikových procesov a znižovať potenciálne straty.

Zníženie uhlíkovej stopy: Firmy zamerané na udržateľnosť môžu očakávať, že batériové úložisko im umožní efektívnejšie využívať energiu z obnoviteľných zdrojov, ako sú solárne a veterné elektrárne, čo im pomôže znížiť uhlíkovú stopu. Firmy môžu mať tiež očakávania, že investícia do batériového úložiska im pomôže splniť regulačné a environmentálne požiadavky, ktoré sa týkajú emisií a využívania energie, a vylepšiť tak svoje ESG skóre.

Minimálne starosti s riadením a servisom: Pri takom komplexnom zariadení, ako je batériové úložisko, firmy prirodzene očakávajú podporu zo strany dodávateľa. Nie každý dodávateľ však poskytuje aj údržbu a servis batériového úložiska po inštalácii zariadenia. Zároveň, aby batériové úložisko spĺňalo svoju funkciu na 100 %, jeho súčasťou musí byť spoľahlivý systém energetického riadenia (EMS, z angl. Energy Management System). Ten zabezpečuje dosahovanie najlepších možných výsledkov a tým aj dlhú životnosť úložiska.