Unikátne solárne panely, ktoré sa budú vyrábať v Českej republike

Jediná domáca výrobná linka na fotovoltaické panely sa nachádza v Kopřivnici na severnej Morave. Spoločnosť OK Panel tu na jeseň 2023 začala v licencii pilotnú výrobu solárnych panelov a solárne aktívneho skla

Zdroj: David Macháček, Město Kopřivnice

Vyrobené v Českej republike

Fotovoltaické panely sa vyrábajú na severnej Morave. Montáž kľúčového prvku solárnych elektrární začala minulý týždeň v Kopřivnici značka OK Panel. Podľa Michala Heinricha, väčšinového vlastníka a konateľa spoločnosti, ide v súčasnosti o jediného domáceho výrobcu tohto čoraz populárnejšieho produktu.

Spoločnosť Heinrich Innovation, pôvodom z Frýdku-Místku, si na rozbeh svojho nového podnikania vybrala jednu z moderných priemyselných hál v bývalom areáli Tatry na Štefánikovej ulici v Kopřivnici.

„Zakúpili sme úplne novú výrobnú linku s vysokým stupňom automatizácie a montáž bude prebiehať výlučne z nakúpených komponentov,“ hovorí Evžen Heinrich, konateľ spoločnosti, a dodáva, že investícia do rozbehu výroby sa pohybuje rádovo v desiatkach miliónov korún.

V súčasnosti jediný domáci výrobca fotovoltických panelov chce lacnej ázijskej konkurencii vzdorovať predovšetkým kvalitou a variabilitou výroby, ale aj oveľa ľahšou dostupnosťou výrobcu v prípade potreby záručného či pozáručného servisu. Počas montáže článkov sa trikrát dôsledne kontroluje kvalita vstupného materiálu aj jednotlivých fáz montážneho procesu.

Jednoznačným prínosom spoločnosti má byť domáci výrobok, ktorý bude vyrobený podľa najnovších výsledkov vedeckého výskumu a z najkvalitnejších materiálov, pod registrovanou značkou OK Panel. Panely sa budú vyrábať v niekoľkých typoch a veľkostných radoch, aby boli použiteľné na menšie alebo členité plochy.

„Technológiu máme z Číny, ale výroba je stopercentne naša. Výroba nie je stopercentne automatizovaná. Máme výhodu, že keď robíme strechy a fasády na mieru, vieme linku prekalibrovať za chodu,“ hovorí Igor Hojdyš, konateľ spoločnosti OK Panel.

Vysoká flexibilita a variabilita

„Vďaka tomu budú mať naše panely skutočne garantovanú deklarovanú účinnosť a mali by byť odolnejšie a trvácnejšie ako dovezené panely, a to aj vďaka použitej konštrukcii a materiálom. V súčasnosti pracujeme na procese akreditácie našej výroby v autorizovanom laboratóriu ČVUT a mali by sme byť šiestou firmou zo súčasných približne 1100 hráčov na domácom trhu, ktorá ju získa,“ povedal Heinrich.

Ďalšou konkurenčnou výhodou spoločnosti OK Panel má byť podľa jej vedenia variabilita výroby. V Kopřivnici je možné vyrábať fotovoltaické panely v rôznych konfiguráciách podľa potrieb zákazníka.

Napríklad je možné vyrobiť polopriehľadné panely s nižším výkonom pre zastrešenie pergol alebo pre agrovoltaické elektrárne. Možné sú rôzne veľkosti a farby, variabilné je umiestnenie konektorov a ovládacích prvkov atď.

„Dokážeme sa čo najviac prispôsobiť potrebám zákazníka. Napríklad vieme vyrobiť aj panely s červeným farebným sklom, ktoré sa dajú umiestniť na strechy pamiatkovo chránených budov bez toho, aby narušili celkový dojem budovy,“ prezradil Igor Hojdyš, jeden z manažérov nového výrobného závodu v Kopřivnici.

Ročná kapacita až 30 MW

Ročná kapacita kopřivnického výrobcu je približne 30 MW. V prvej fáze bude spoločnosť pracovať na jednu zmenu, ale po zachytení a zabezpečení odbytu môže postupne prejsť na nepretržitú prevádzku a znásobiť objem výroby. S rastom výroby bude rásť aj potreba nových zamestnancov. Ťažkosti s ich získaním na súčasnom trhu práce sú vraj jedným z dôvodov, prečo spoločnosť vsadila na približne 70 % automatizáciu prevádzky.

„Musíme si nájsť svojich zamestnancov a vychovať si ich. Práca, ktorú ponúkame, nie je fyzicky náročná, ale vyžaduje pozornosť, precíznosť a zodpovednosť každého pracovníka,“ hovorí Evžen Heinrich a dodáva, že OK Panel nebude patriť medzi veľkých zamestnávateľov, ale vďaka jedinečnosti svojej výroby má určitú prestíž a atraktivitu.

Konečným zákazníkom spoločnosti budú montážne firmy, veľkoobchody, ale aj drobní záujemcovia. Výrobca od začiatku projektu spolupracuje s ďalšími dodávateľmi fotovoltaických zariadení a ich skúsenosti, pripomienky a požiadavky zákazníkov môže vo výrobe uplatňovať pružnejšie ako zahraniční dovozcovia a výrobcovia.

„Naša spoločnosť sa bude snažiť nielen o porovnateľnú kvalitu výrobkov a ekologickosť, ale aj o poskytovanie záručných, servisných a popredajných služieb. S ohľadom na vysokú právnu ochranu spotrebiteľov a obchodné vzťahy v eurozóne je český výrobca jednoznačne vo výhodnej pozícii oproti všetkým dovozcom, ktorí dodávajú solárne panely najmä z ázijských krajín,“ zdôrazňuje OK panel.