Solárne panely v každom okne? Kórejskí vedci prišli na geniálny objav

Vo svete fotovoltiky došlo k veľmi zaujímavému objavu, ktorý môže predznamenávať budúcu širšiu dostupnosť solárnych panelov. Kórejský výskumný tím vytvoril panely z nového materiálu, ktorý je podstatne energeticky výkonnejší. Má však aj iné výhody, napríklad že je polopriehľadný, takže ponúka širšie možnosti umiestnenia solárnych panelov.

Zdroj: KIER

Solárne panely novej generácie

Kórejský inštitút výskumu energetiky (KIER) vykonal experiment s perovskitovými vláknami. Z tohto relatívne nového materiálu vytvorili vedci z tímu výskumníkov solárne panely, ktoré prekvapili nielen svojou výkonnosťou.

Vďaka použitiu perovskitu môžu tieto panely využiť 21,68 % svetla, ktoré zberajú zo slnka, a premeniť ho na energiu. Doterajšie fotovoltické panely, väčšinou založené na kremíkových vláknach, disponujú zhruba 20 % výkonnosťou, majú však ohromné straty pri samotnom zbere.

Výkonné a ešte polopriehľadné

Solárne panely z nového materiálu však majú ešte jednu zásadnú výhodu. Vďaka využitiu perovskitu bolo možné dosiahnuť čiastočne priesvitné spracovanie. Nie je jasné, koľko percent okolitého svetla panely prepustia, avšak vďaka tejto výhode je možné počítať s tým, že také fotovoltické jednotky budú môcť byť vzhľadom na ich čiastočnú priepustnosť častejšie umiestňované do okien, strešných priezorov na budovy a podobne.

„Naše riešenie je na zavedenie k dispozícii prakticky okamžite, navyše demonštruje veľký potenciál nových materiálov a riešenie (ako je perovskit) na využitie v technológiách budúcnosti,“ vyhlásil o objave Ahn Sejin, vedúci tímu odborníkov na KIER.

Hoci európska energetika nie je od fotovoltaiky nijako závislá, zažívajú solárne panely v posledných rokoch veľkých boom, a to napríklad aj na komerčné využitie. Veľmi často sa stretávame s tým, že solárne panely sú umiestňované na strechy novostavieb, kde slúžia napríklad ako zdroj energie pre záložný zdroj v prípade výpadku.