PERC verzus TOPCON: Ako dopadli testy fotovoltaických panelov?

Rozhodujúcim kritériom pri voľbe panelov by nemala byť iba cena, ale predovšetkým správanie sa panelov v reálnej prevádzke. Čo preukázali nedávne testy fotovoltických panelov? Vyplatí sa investovať do tradičných panelov typu PERC alebo radšej do panelov novej generácie TOPCon?

TOPCon panely sa dostávajú na pozíciu lídra

S cieľom testovania nových fotovoltických technológií v reálnej prevádzke vykonala nezávislá testovacia inštitúcia Clean Energy Associates (CEA) tento rok testovanie fotovoltických panelov nielen v laboratórnych podmienkach, ale i v reálnej prevádzke.

Cieľom testov bolo porovnať dve technológie panelov, a to dominantný PERC oproti nastupujúcej technológii TOPCon, ktorá si získava stále väčšiu obľubu investorov. Trhový podiel TOPCon panelov stále rastie a tento rok už dosahuje viac než 15 %. Väčšina expertov predpokladá, že TOPCon bude do roku 2025 novou dominantnou fotovoltickou technológiou.

Štruktúra solárneho článku TOPCon sa skladá z tenkej oxidovej vrstvy vloženej medzi vrstvu priehľadného vodivého oxidu a vrstvu kryštalického kremíka. Zvýšená účinnosť umožňuje solárnemu panelu zachytiť väčšie množstvo energie pri rovnakej veľkosti panela. Maximálna účinnosť článkov TOPCon je približne 29 %, kým články PERC dosahujú asi 24 %.

Unikátny testovací program

V roku 2023 spustila nezávislá testovacia spoločnosť Clean Energy Associates (CEA) v spolupráci s PV Magazine komplexné testovanie fotovoltických panelov. Pri testovaní sa zamerali na testovanie kvality a výkonnosti v externých a interných podmienkach. Cieľom testu je objektívne a nezávisle porovnať jednotlivé panely, ktoré sú vyberané náhodne podľa sériových čísel.

Zo zoznamu minimálne 2 000 kusov, ktoré nominuje výrobca, sa vyberie 5 panelov, ktoré následne prejdú náročným testovaním.

Testovanie sa vykonáva v modernom laboratóriu v Xi’ane v Číne a podieľajú sa na ňom spoločnosti Clean Energy Associates (CEA), Gsolar a AP Systems. CEA patrí k medzinárodnej renomovanej audítorskej firme, ktorá auditovala viac než 125 výrobcov z oblasti fotovoltiky.

Ako prebieha testovanie?

Dodávateľ zašle sériové čísla minimálne 2 000 kusov panelov z rovnakého produktového radu. Následne experti z CEA náhodne vyberú 5 panelov, ktoré sa odosielajú na testovanie.

Samotné testovanie panelov sa vykonáva pri nízkom ožiarení. Jeho súčasťou je PID test, vonkajší test a LID test. Výsledné skóre je zaznamenané a následne porovnané.

Aké parametre boli hodnotené v rámci merania?

Odborníci sledovali údaje z meteostanice, relatívnu výťažnosť jednotlivých technológií a celkový energetický výnos testovaných panelov.

Pri interpretácii dát z meteostanice sa hodnotila intenzita ožiarenia a okolitá teplota. Pri teplotách nad 22 °C dosahovala intenzita denného ožiarenia výkon nad 6 kWh/m2.

Naopak, najnižšie hodnoty dosahovali merania pri 2 °C, keď sa výkon držal pod 1 kWh/m2, čo je zachytené na nižšie uvedenom obrázku.

Zdroj: Clean Energy Associates

Ako skončili v testoch jednotlivé panely?

Ďalším z hodnotených parametrov bola relatívna výťažnosť (t. j. množstvo vyrobenej energie na 1 kWp inštalovaného výkonu) jednotlivých technológií, keď najvyššie hodnoty dosahovali bifaciálne monokryštalické N-TOPCon panely.

Najhoršie výsledky dosahovali monokryštalické PERC panely, ktoré mali výťažnosť presne na 100 %, kým najvyššia výťažnosť sa pohybovala na hodnote 113,4 % pri bifaciálnych monokryštalických N-TOPCon paneloch, čo uvádza nižšie uvedený graf.

Zdroj: Clean Energy Associates

Ktoré panely dosiahli najlepšie výsledky v testoch? Prečo najväčší dvaja výrobcovia panelov prechádzajú z PERC na TOPCon panely? Aké odporučenia dávajú zástupcovia poprednej certifikačnej autority investorom do fotovoltických elektrární?

O týchto témach môžete diskutovať s expertmi na Smart Energy Forum v Nitre