Karaba (SAPI): Slovensko má obrovský potenciál pre ďalší rozvoj prakticky všetkých zelených zdrojov

Správa o stave trhu obnoviteľných zdrojov energie (Slovak Market Outlook for Renewables 2023), ktorú pripravila Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI), naznačuje niektoré pozitívne trendy, no upozorňuje aj na potrebu zvýšenia ambícií Slovenskej republiky v oblasti rozvoja zelených zdrojov. Pri takmer všetkých obnoviteľných zdrojoch sú naše ambície nedostatočné pre dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050.

Zdroj: SAPI

Správu o stave trhu s obnoviteľnými zdrojmi energie (OZE) pripravujú každý rok analytici zo Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) s cieľom zmapovať aktuálny stav odvetvia. Analýza je určená pre potreby asociácie a potenciálnych investorov, no jej cieľom je súčasne reflektovať perspektívu vývoja odvetvia vo svetle nedávno prijatých záväzkov vlády. Aj preto správa mapuje udalosti uplynulého roku 2023 a analyzuje vplyv týchto udalostí na budúci rozvoj odvetvia OZE.

„Ak Slovensko porovnávame s inými štátmi Európy, má náš trh s OZE naozaj ďaleko od rozvinutého. Naša správa však poukazuje na skutočnosť, že Slovensko má obrovský potenciál pre ďalší rozvoj prakticky všetkých zelených zdrojov, čo predstavuje iskierku nájdete, že sa nám môže predsa len podariť splniť dekarbonizačné ciele do roku 2050,“ približuje riaditeľ SAPI Ján Karaba.

Potešila fotovoltika

Aj na konci roka 2023 dominovala spomedzi obnoviteľných zdrojov na Slovensku vodná energia, ktorá predstavuje až 71 % z celkovej inštalovanej kapacity obnoviteľných zdrojov energie (OZE). S 23 % nasledovala fotovoltika, pričom bioenergia, vrátane bioplynu mali na celkovej inštalovanej kapacite OZE podiel len 6 %. Veternej energie máme na Slovensku inštalovanej aktuálne len 3 MW a geotermálnu energiu na výrobu elektrickej energie nevyužívame vôbec. Podľa najnovších údajov sa celkovo obnoviteľné zdroje podieľajú viac ako 23 % na výrobe elektrickej energie na Slovensku.

„V sektore fotovoltiky sme v roku 2023 zaznamenali pomerne výrazný nárast inštalovanej kapacity, ktorý je spôsobený predovšetkým záujmom zo strany firiem, ktoré motivuje potreba energetickej transformácie. V tragickom stave je však veterná energetika, kde nám už 20 rokov nepribudla žiadna nová elektráreň a tiež geotermálna energia, ktorú sme ešte využívať ani len nezačali a to napriek slušnému potenciálu a záujmu investorov. V tomto smere chýba celková politická vôľa a dobre nastavený regulačný rámec a prístup do siete,“ hodnotí Ján Karaba.

Za očakávaniami zaostávame

Správa tiež porovnáva plány a scenáre rozvoja všetkých relevantných technológií OZE. Sleduje a porovnáva ciele v aktualizovanej verzii Národného energetického a klimatického plánu (NECP) z augusta 2023, odhadovaný vývoj trhu na základe doterajších dát, ako aj ciele, ktoré je potrebné naplniť pre dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050.

„Cieľom porovnaní odhadovaného vývoja trhu, cieľov z NECP a cieľov potrebných pre dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050 je vytvorenie širšieho obrazu o tom, kde sa práve Slovensko nachádza a kam by mal vývoj trhu potenciálne smerovať. Naša správa jednoznačne konštatuje, že musíme pridať v rozvoji veternej a geotermálne energie. Dokonca ani sľubný nárast kapacít fotovoltiky však pre naplnenie klimatických cieľov stačiť nebude,“ hodnotí vedúci autor správy Boris Valach.

Správa o stave trhu OZE je voľne dostupná v anglickom jazyku na stránkach SAPI.