ČEZ začne tento rok s výstavbou najväčšej agrovoltaickej elektrárne v Českej republike

Spoločnosť ČEZ Obnovitelné zdroje bude prvou spoločnosťou, ktorá v tomto roku dokončí a uvedie do prevádzky veľkú agrovoltaickú elektráreň v Českej republike. Projekt umožní zmysluplné využitie poľnohospodárskej pôdy s minimálnym zásahom do nej a zároveň výrobu zelenej energie zo solárnych panelov.

Zdroj:Next2Sun

Spustenie do polovice roka

O novom projekte agrovoltaiky, ktorý pripravuje spoločnosť ČEZ, informoval Kraj Vysočina na svojej webovej stránke.  Krajskí poslanci schválili realizáciu úvodnej etapy projektu. Minulý týždeň o tom informoval krajský radný Pavel Hájek (STAN).

Nové unikátne agrovoltaické zariadenie má vyrásť pri osade Olešnice neďaleko Okrouhlice na Havlíčkobrodsku. Na mieste budú inštalované nielen tradičné solárne panely pre fotovoltickú elektráreň, ale aj dva rady vertikálnych panelov pre agrovoltaiku.

„Agrovoltaická elektráreň bude mať inštalovaný výkon 2 MW a bezemisnú elektrinu začne dodávať do siete v polovici tohto roka,“ uviedol hovorca spoločnosti ČEZ Obnoviteľné zdroje Martin Schreier.

Zapojenie vedcov do projektu

Do projektu budú zapojení aj vedci z Výskumného ústavu zemiakarského v Havlíčkovom Brode, ktorí budú sledovať vplyv fotovoltaickej a agrovoltaickej elektrárne na pôdne podmienky, štruktúru pôdy, odtokové účinky a zmeny biodiverzity v konkrétnej lokalite. Porovná sa vplyv oboch typov solárnych panelov na pôdu.

V prípade výstavby fotovoltaickej (FV) elektrárne sa poľnohospodárska pôda odníma vždy na dobu životnosti FV elektrárne, t. j. zvyčajne na tridsať rokov (FV panely majú dvadsaťpäťročnú záruku na výkon, pričom životnosť je až tridsaťpäť rokov). Kraj Vysočina spolupracuje s poľnohospodármi a uvedeným projektom sa chceme pokúsiť odpovedať na niektoré otázky poľnohospodárov týkajúce sa stavu a kvality pôdy na poľnohospodárske účely po ukončení prevádzky fotovoltickej a agrovoltaickej elektrárne.

Bude sa skúmať, či osevná kombinácia ovplyvní pôdu pod panelmi a mimo nich (trávna zmes x regionálna zmes pre Vysočinu), ako sklon panelov ovplyvní vsakovanie zrážok do pôdy, rozmanitosť a množstvo hmyzu v pôde (pôdni škodcovia). Porovnanie susednej poľnohospodárskej oblasti s oblasťou PV z hľadiska výskytu škodcov – hrabošov alebo hlodavcov. Okrem toho sa vyhodnotí nadzemná časť, aby sa zistilo, aký bude rozdiel v obhospodarovaní zelene okolo panelov a pod nimi – pasenie oviec x kosenie.

Zistenia sa budú modelovať počas 30 rokov prevádzky FV a agrofotovoltiky, ako bude ovplyvnená pôda a aké odporúčania – metodika a tiež odporúčania z porovnania horizontálnych a vertikálnych solárnych panelov by viedli k tomu, aby sa FV a agrofotovoltika mohla umiestňovať na poľnohospodárskej pôde.