Spoločnosť Wattstor úspešne nasadila veľký systém batériového úložiska pre podporné služby

Spoločnosti Wattstor a ENERGE začali spolupracovať na nasadení batériového úložiska pre podporné služby na Slovensku. Batériový systém Wattstor bol implementovaný špeciálne pre nasadenie v rámci podpornej služby Frequency Containment Reserve (FCR).

Zdroj:Wattstor

Poskytovanie podporných služieb

Slovenská rozvodná sieť poskytla podporu stability a inovácií pomocou priekopníckeho batériového systému na skladovanie energie (BESS) spoločnosti Wattstor s výkonom 1,5 MW / 1,6 MWh, ktorý je prvým z mnohých projektov plánovaných na nasadenie v roku 2024. Dosiahnutím tohto významného míľnika koncom roka 2023 spoločnosť Wattstor otvára cestu svojmu partnerovi, spoločnosti ENERGE, k dosiahnutiu finančných výnosov na základe dostupnosti systému aj aktivačných udalostí.

Systém Wattstor bol implementovaný špeciálne na nasadenie v rámci podpory služby Frequency Containment Reserve (FCR), trhu určeného na podporu stability siete a cieľov znižovania emisií uhlíka. Do služby podpory FCR môžu vstúpiť len certifikované energetické aktíva a proces podávania žiadostí o účasť na tejto službe môže byť často časovo a technicky náročný.

Kombinácia digitálnej platformy ENERGE, EMS (systému riadenia energie) spoločnosti Wattstor a technických odborných znalostí viedla k dosiahnutiu úplnej certifikácie v posledných týždňoch roku 2023 a k začatiu prevádzky v januári 2024.

„Spoločnosť Wattstor sa vysporiadala s komplexnými certifikačnými úlohami a zabezpečila, že systém batériového úložiska spĺňa prísne slovenské normy,“ povedal Matúš Meliš, projektový manažér ENERGE.

Riešenia na integráciu OZE do siete

Autonómne batériové úložiská fungujú v sieti ako absorbéry nárazov, ktoré rýchlo dodávajú alebo odoberajú energiu na vyrovnanie výkyvov spôsobených obnoviteľnými zdrojmi energie, ako sú vietor a slnko. Tým sa udržiava stabilita frekvencie, predchádza sa výpadkom a zabezpečuje sa spoľahlivá dodávka energie.

Keďže Slovensko sa snaží dosiahnuť ambiciózne ciele v oblasti obnoviteľnej energie, tieto systémy sú kľúčom k integrácii väčšieho množstva obnoviteľnej energie bez toho, aby bola ohrozená stabilita siete. Batériové úložiská priamo prispievajú k cieľom znižovania emisií oxidu uhličitého tým, že umožňujú širšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

Spoločnosť Wattstor má v úmysle spolupracovať s ENERGE na ďalších projektoch, aby rozšírila svoje úsilie nad rámec viac ako 100 projektov s priemerným inštalovaným výkonom 2 MWh, ktoré už realizovala v celej Európe. „Toto je len začiatok,“ poznamenáva Patrik Pinkoš, manažér predaja spoločnosti Wattstor pre Európu. „Vďaka certifikácii tohto projektu a partnerstvu so spoločnosťou ENERGE bude budúce nasadenie rýchlejšie a plynulejšie.“

Priekopnícky úspech spoločnosti Wattstor odráža rastúcu potrebu flexibility siete v súvislosti so zavádzaním obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku.

„FCR sú nevyhnutné na udržanie stability siete, keďže počet obnoviteľných zdrojov energie rastie,“ dodáva Pinkoš. „Naša technológia batériového skladovania je pripravená zohrávať kľúčovú úlohu v tejto úžasnej energetickej transformácii. Navyše, nedávne zavedenie samostatnej dotácie pre systémy BESS na Slovensku robí z tohto regiónu veľmi atraktívne miesto na podnikanie.“

Oliver Zuskin, spoluzakladateľ spoločnosti ENERGE: „Spolupráca so spoločnosťou Wattstor predstavuje významný pokrok v našom poslaní poskytovať inovatívne energetické riešenia a služby. Naša vlastná digitálna platforma vybavená skutočne virtuálnym terminálom pre podporné služby nám umožní optimalizovať výkon siete a prispieť k odolnejšej a udržateľnejšej energetickej infraštruktúre na Slovensku.“

O spoločnosti Wattstor

Wattstor je spoločnosť zaoberajúca sa energetickými technológiami, ktorá sa snaží odstrániť všetky prekážky súvisiace s prechodom na čistú energiu. Poskytuje všetko, čo podniky a komunity potrebujú na výrobu, skladovanie a správu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov: od plne financovaných systémov obnoviteľných zdrojov energie a batériových úložísk až po najmodernejší systém EMS s názvom Podium.

S tímom špičkových odborníkov v odvetví pomáha Wattstor priemyselným a investičným firmám navrhovať, zavádzať a integrovať systémy šité na mieru, ktoré znižujú náklady na energiu, prekonávajú obmedzenia v sieti a minimalizujú emisie uhlíka.

Spoločnosť Wattstor, ktorá už realizovala viac ako 100 projektov v Spojenom kráľovstve, Českej republike, na Slovensku, v Poľsku a Chorvátsku, je ideálnym partnerom pre projekty akumulátorov.