Rok 2023 bol pro Slovenský fotovoltaický sektor zlomový

Hoci sme čakali, že v roku 2023 značne narastú kapacity slovenskej fotovoltiky, realita prekonala aj naše najoptimistickejšie očakávania. Podľa dát, ktoré SAPI poskytli prevádzkovatelia distribučných sústav, bolo v priebehu roka pripojených až 21 307 fotovoltických elektrární, ktoré spolu tvoria 266,9 MW novej inštalovanej kapacity.

 

V porovnaní s rokom 2022 ide až o štvornásobne vyšší medziročný prírastok fotovoltiky. Najväčší podiel majú malé rezidenčné zdroje tak v počte inštalácií, ako aj v inštalovanej kapacite. Tým nepochybne pomohli aj podporné mechanizmy, najmä v podobe programu Zelená domácnostiam.

Na Slovensku však nanešťastie stále zaostávajú komerčné zdroje, ktoré v roku 2023 iba letmo prekročili hranicu 22 MW inštalovanej kapacity. Stále však ide o nesmierny úspech, ktorý nám ukazuje, že sa slovenský trh s OZE opäť prebúdza a naberá na obrátkach.

Nepochybujeme preto, že budeme na týchto úspechoch aj ďalej stavať a podarí sa nám naštartovať nielen komerčné fotovoltické inštalácie, ale aj rozvoj v ďalších technológiách OZE.

O perspektivach rozvoja fotovoltiky môžete diskutovať s odborníkmi na odbornom workshope Smart Energy Forum.