Nové batériové úložisko MES podporí využívanie vlastnej výroby energie z OZE

Nové batériové úložiská MES bude spoločnosť AERS dodávať v konfiguráciách 100, 150 a 200 kW s kapacitou od 96 do 576 kWh. Tieto úložiská strednej triedy sa tak zaradia vedľa „starších a väčších“ kontajnerových alebo interiérových riešení SAS. Viac informácií o ponuke batériových úložísk spoločnosti AERS nájdete na webovej stránke www.aers.cz

Zdroj: AERS, a.s.

Produktové novinky

Spoločnosť AERS, člen holdingu Fenix Group, už niekoľko rokov vyvíja a dodáva vysokokapacitné špičkové stanice určené pre priemyselné aplikácie. Jej špičkové stanice SAS typu Battery Energy Storage Systems s kapacitami v rozsahu stoviek kWh sú vybavené batériami LiFePo4 a fungujú dobre a k plnej spokojnosti majiteľov niekoľkých stredne veľkých výrobných závodov.

V minulom roku sa súčasťou ponuky pre obchodné, priemyselné a výrobné prevádzky stali kontajnerové riešenia SAS s modulárnymi kapacitami od 300 kWh do 600 kWh a výkonom 360 kW. Tieto kontajnerové odberné stanice sa dajú umiestniť tak vo vnútri podniku, t. j. v technických priestoroch spoločnosti, ako aj v kontajnerovom vyhotovení do exteriéru. Kapacitu SAS možno zvýšiť reťazením a zvýšením počtu kontajnerov úplne podľa potrieb investora.

„MES je určený predovšetkým pre malé alebo stredne veľké výrobné prevádzky, pre obchodné centrá, autosalóny, servisy alebo poľnohospodárske podniky. Uplatnenie je veľmi široké, vždy záleží na vyhodnotení spotreby, ktorú majú klienti počas roka,“ hovorí Cyril Svozil, zakladateľ a predseda predstavenstva spoločnosti Fenix Group a.s. a dodáva: „Pri rozhovoroch s priemyselnými podnikmi sa ukázalo, že mnohé z nich nepotrebujú naše najväčšie úložiská SAS a že dopyt po strednom výkonovom rade je väčší ako po veľkých jednotkách.“

Výkonové verzie úložísk MES bude spoločnosť AERS ponúkať vo verziách od 100 do 200 kW, s kapacitnými konfiguráciami od 96 do 576 kWh.

Možnosť obchodovania na spotovom trhu

Nové batériové úložné systémy MES sú určené na zabezpečenie funkcií stabilizácie diagramu zaťaženia v obchodných, priemyselných a výrobných zariadeniach a na podporu využívania vlastnej výroby energie z obnoviteľných zdrojov. Úložné systémy MES sa môžu využívať aj na nabíjanie a dodávanie energie do/z distribučnej sústavy v cenovo výhodnejších časových intervaloch v rámci spotového trhu OTE-CR.

Stanice MES sú vybavené autonómnou klimatizáciou a stabilným hasiacim systémom v kontajnerovej konštrukcii

Predstavujú tak autonómny batériový blok na jednoduché pripojenie k jednému zdroju energie. Základné rozmery staníc MES na inštaláciu 6 batériových blokov sú 5 x 2,5 x 3 metre. V prípade požiadavky zákazníka na menšiu konfiguráciu batérií je možné dĺžku kontajnera upraviť. Technická špecifikácia platí pre menovitý striedavý výkon 150 kW.

„Konštrukčné riešenie využíva unifikované rozmery priemyselných rozvodných skríň, takže ich možno použiť v kontajnerovej verzii stanice MES alebo vo verzii na inštaláciu v technickej miestnosti. Základná batériová súprava má kapacitu 96 kWh s aktuálnou kapacitou 135 Ah použitých článkov. V jednom kontajneri MES je možné nainštalovať až 6 batériových súprav,“ hovorí Cyril Svozil ml., generálny riaditeľ spoločnosti AERS, a dodáva: „Naše riešenie je osvedčený systém, ktorý spoľahlivo funguje v praxi. Jeho výhodou je aj to, že ide o nami vyvinutý systém, ktorý dokonale poznáme a ktorý dokážeme „ušiť na mieru“ každému zákazníkovi podľa jeho možností a potrieb.“

Viac informácií o ponuke batériových úložísk spoločnosti AERS nájdete na stránke www.aers.cz.