Jobovka: Najväčšia európska továreň na solárne panely sa definitívne zatvorí

Švajčiarska spoločnosť Meyer Burger, najväčší výrobca solárnych panelov v Európe, koncom marca potvrdila svoj zámer zatvoriť výrobu solárnych panelov v Nemecku. Spoločnosť tak robí v reakcii na zložitú situáciu na trhu a tiež na rozhodnutie nemeckého ministerstva financií, ktoré nedávno odmietlo poskytnúť továrni novú štátnu pomoc.

Zdroj: Meyer Burger

Ukončenie výroby v Nemecku

Spoločnosť Meyer Burger je v súčasnosti najväčším európskym výrobcom fotovoltaických článkov a panelov. Spoločnosť má vlastnú obrovskú továreň na výrobu panelov vo východonemeckom meste Freiburg.

Začiatkom tohto roka spoločnosť oznámila, že vzhľadom na pretrvávajúce otrasy na trhu má v úmysle tento rok zatvoriť svoju továreň na výrobu panelov v Nemecku a presunúť celú výrobu do USA.  Ešte začiatkom februára spoločnosť rokovala s nemeckou vládou o získaní dotácií na podporu jej ďalšej činnosti, ale nakoniec k dohode nedošlo.

„Vzhľadom na zhoršujúce sa trhové prostredie v Európe nie je pokračovanie výroby solárnych panelov v plnom rozsahu v Európe v súčasnosti udržateľné,“ uviedla spoločnosť koncom marca.  V tejto súvislosti spoločnosť oznámila plány na zatvorenie jedného z najväčších európskych závodov na výrobu solárnych panelov v nemeckom Freiburgu.

Ukončenie prevádzky a presun do USA

Už v utorok 26. marca dostalo 400 z 500 zamestnancov spoločnosti v Nemecku výpoveď.  Zamestnanci budú prepustení koncom apríla, keď vyprší platnosť väčšiny ich zmlúv.

Podľa spoločnosti prebiehajú rokovania s ďalšími približne 100 zamestnancami o presune do iných lokalít.

Minulý rok spoločnosť Meyer Burger oznámila, že presunie výrobu solárnych panelov do USA. Toto rozhodnutie podporila priaznivá priemyselná politika USA a daňové stimuly, ktoré sú súčasťou amerického zákona o znížení inflácie (IRA).

„V USA môžeme naplno rozvinúť našu technológiu, ktorá sa teší značnému záujmu zákazníkov,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Meyer Burger Gunter Erfurt.

Podľa Erfurta sa výroba solárnych panelov Goodyear v USA v súčasnosti rozbieha a mala by sa začať v druhom štvrťroku 2024.

Spoločnosť Meyer Burger ešte začiatkom minulého roka plánovala v Nemecku vybudovať približne 3 GW novej ročnej výrobnej kapacity. Tento plán bol teraz definitívne ukončený.