Financial Times: Najrýchlejšie rastúcou spoločnosťou v Európe je český distribútor fotovoltaických komponentov Raylyst

Renomovaný britský finančný denník Financial Times predstavil „rebríček najrýchlejšie rastúcich spoločností v Európe. Na prvom mieste sa umiestnila česká spoločnosť Raylyst, ktorá je jedným z popredných distribútorov fotovoltaických panelov na trhu.

Zdroj: SMART ENERGY FORUM

Prestížny rebríček

 

Okrem spoločnosti Raylyst sa do najnovšieho rebríčka najrýchlejšie rastúcich spoločností v Európe, ktorý zostavili Financial Times a Statista, dostalo ďalších desať českých spoločností. Ich prehľad nájdete na tomto odkaze.

 

Zoznam najrýchlejšie rastúcich spoločností v Európe zahŕňa 1 000 spoločností v Európe, ktoré v rokoch 2019 až 2022 dosiahli najvyššiu mieru rastu tržieb, tzv. zloženú ročnú mieru rastu (GACR).

 

Podmienkou zaradenia do zoznamu je, že spoločnosť musela mať tržby vo výške minimálne 100 000 EUR (2,5 mil. eur) v roku 2019 a 1,5 mil. eur v roku 2022. Ďalšou podmienkou je nezávislosť, čo znamená, že spoločnosť nie je dcérskou spoločnosťou alebo pobočkou inej spoločnosti, a mať sídlo v niektorej z európskych krajín.

 

Dynamický rast

Česká spoločnosť Raylyst, ktorú založil Jan Kameníček, podniká v oblasti solárnej energie od roku 2018. Distribuje fotovoltické komponenty na trhoch v Českej a Slovenskej republike, Nemecku, Taliansku a Rakúsku.

 

V roku 2023 sa Raylyst podieľal ako dodávateľ na inštalácii najväčšieho batériového úložiska v Hodoníne, kde dodal veľkokapacitnú batériu spoločnosti Huawei.

 

„Posunuli sme sa do úlohy, ktorá nám umožňuje pracovať na veľmi komplexných projektoch. Vďaka tomu sme súčasťou veľkých utilitárnych projektov – teda veľkých solárnych elektrární, ktoré sa zatiaľ stavajú najmä v zahraničí, ako aj komplexných systémov, ktoré si vyžadujú nielen solárne panely a konštrukcie, ale aj náročné inžinierske riešenia,“ hovorí Jan Kameníček a dodáva, že v budúcnosti by sa jeho spoločnosť mala čoraz viac zameriavať aj na inžiniersky náročné projekty, atraktívne technológie batériových úložísk a ďalšie pokročilé riešenia.

 

O spoločnosti Raylyst

Spoločnosť Raylyst je popredným distribútorom fotovoltaických produktov pre európsky región. Dodáva solárne panely najvyššej kvality spadajúce do kategórie Bloomberg Tier 1, ako aj striedače a batériové systémy od výrobcov osvedčených na trhu. Poskytuje kompletný servis technickej podpory, školenia a profesionálnu logistiku. Partneri spoločnosti realizujú inštalácie v domácnostiach, komerčných a priemyselných objektoch. Spolupracuje aj so spoločnosťami EPC, ktoré realizujú veľké projekty v oblasti verejných služieb. Zakladateľom spoločnosti je český podnikateľ Jan Kameníček. Spoločnosť bola v roku 2024 vyhlásená Financial Times a Statista za najrýchlejšie rastúcu spoločnosť v Európe.