Budú sa na Slovensku vyrábať inovatívne fotovoltické panely?

Slovenská ministerka hospodárstva podpísala memorandum s japonským výrobcom fotovoltických panelov. Podpis memoranda vyjadruje ochotu oboch strán začať rokovania o potenciálnom umiestnení výroby fotovoltických panelov Sekisui Chemical na Slovensku.

 

Ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas návštevy Tokia podpísala memorandum o porozumení s japonskou spoločnosťou Sekisui Chemical. Cieľom memoranda je nadviazať užšiu spoluprácu v oblasti výroby fotovoltických panelov a preskúmať možnosti umiestnenia ich výroby na Slovensko.

Memorandum vytvára rámec pre vzájomnú spoluprácu slovenskej vlády a Sekisui Chemical pri vstupe spoločnosti na slovenský trh. Signatári sa taktiež zaviazali k intenzívnej kooperácii v oblasti výskumu a vývoja fotovoltických technológií na Slovensku.

„Okrem rozšírenia tejto technológie na Slovensku máme záujem preskúmať aj možnosti umiestnenia výroby takýchto panelov u nás,“ uviedla ministerka Saková.

Prelomová technológia

Vedci sa už dlho snažia nahradiť tradičné kremíkové solárne panely novou, lacnejšou technológiou, ktorá by ešte viac urýchlila rozvoj solárnej energie. Pravdepodobne najsľubnejšou technológiou sú perovskity, ktoré môžu byť čiastočne priehľadné a v konečnom dôsledku môžu tvoriť hybridné verzie s kremíkovými panelmi, ktoré sú účinnejšie.

Práve na perovskity vsádza japonská spoločnosť Sekisui Chemical. Ide o fotovoltaické flexibilné panely, čo vytvára úplne nové možnosti ich využitia. Na jeseň minulého roka spoločnosť prvýkrát v Japonsku nainštalovala ľahké perovskitové solárne články na budove Dojima Kanden, v ktorej sídli jej ústredie v Osake.

Ministerstvo hospodárstva zdôrazňuje, že Sekisui Chemical pri výrobe fotovoltických panelov nepoužíva žiadne vzácne suroviny. Rozšírenie tejto technológie by tak v budúcnosti mohlo významne prispieť k dekarbonizácii viacerých krajín Európy.

Podpis memoranda vyjadruje ochotu oboch strán začať rokovania o potenciálnom umiestnení výroby fotovoltických panelov Sekisui Chemical na Slovensku.