10 Praktických rád pro výběr správneho fotovoltaického panela

Jednou z najčastejších chýb solárnych investorov je výber fotovoltických panelov podľa najnižšej ceny. Zostavili sme pre vás prehľad najdôležitejších parametrov, na ktoré by ste pri výbere solárnych panelov nemali zabudnúť. Správny výber môže významne predĺžiť životnosť elektrárne a priniesť dlhodobú úsporu nákladov.

Výber panelov môžete konzultovať s poprednými expertmi počas veľtrhu Smart Energy Forum Nitra, ktorý sa uskutoční dňa 14. marca 2024.

 


Zdroj: LONGi Solar

Na aké kritériá sa zamerať pri výbere panelov?

Výkon a účinnosť

Oba tieto parametre hrajú významnú úlohu pri výbere. Výkon udávaný vo watt-peakoch (Wp) určuje, akú spotrebu sú panely schopné pokryť.

Účinnosť udáva, koľko energie môže panel vyrobiť zo slnečného žiarenia. Čím je účinnosť panela vyššia, tým menej ich budete potrebovať na dosiahnutie rovnakého výkonu.

Pri rozhodovaní o výbere panelov podľa výkonu a účinnosti musíte vziať do úvahy plochu, ktorú máte na inštaláciu k dispozícii, a zvážiť, akú spotrebu má fotovoltická elektráreň (FVE) pokryť. Podľa tohto zadania vám skúsený projektant navrhne také riešenie, ktoré bude vyhovovať vašim očakávaniam i peňaženke.

Kvalitný a spoľahlivý dodávateľ

Súčasne so stúpajúcim záujmom o inštaláciu fotovoltickej elektrárne vznikali desiatky nových firiem, ktoré sa zaoberali inštaláciou fotovoltických panelov. Boli sme svedkami raketového rastu spoločností a tiež aj ich rýchleho pádu, ktorý sa skončil insolvenciou a desiatkami nespokojných klientov.

Pri výbere fotovoltických panelov nepodceňujte výber inštalačnej spoločnosti, pretože kvalita inštalácie a vhodný typ panelov môžu mať významný vplyv na výkonnosť a dlhodobú životnosť fotovoltickej elektrárne.

Záručné podmienky

Väčšina spoločností poskytuje záruku na výkon FVE v dĺžke od 25 do 30 rokov. Na mechanické poškodenie panelov potom dodávatelia poskytujú tiež dlhšiu záruku v rozmedzí 15 – 20 rokov. Už pri inštalácii ponúkajú inštalačné spoločnosti pravidelný servis, ktorý predlžuje životnosť panelov a prispieva k ich správnej funkcii.

Práve nesprávna údržba fotovoltických panelov môže byť i jedným z dôvodov, pre ktoré nebude uznaná reklamácia alebo sa skrátia záručné podmienky. Všetky tieto informácie by mali byť súčasťou záručného listu, ktorý získate spolu so zmluvou a s ďalšími dokumentmi.

Typ panelov

Na trhu sú dnes dva základné typy panelov z kremíka: monokryštalické a polykryštalické. Oba majú svoje výhody a nevýhody a je nutné zvážiť, aké kritériá má FVE spĺňať. Monokryštalické panely majú obvykle vyššiu účinnosť a krajší dizajn. Ruka v ruke s tým ide aj vyššia obstarávacia cena. Polykryštalické panely sú cenovo dostupnejšie, ponúkajú však nižšiu účinnosť. Vždy záleží na individuálnom posúdení každého projektu.

V malej miere bývajú dostupné i tenkostenné kremíkové panely, ktoré vyrába v súčasnosti americký výrobca First Solar. Oproti mono- či polykryštalickým panelom sú však menej účinné. Ich prednosťou je nižší teplotný koeficient, vyrábajú viac elektriny v regiónoch s vysokými teplotami okolo rovníka.

Dostupná plocha na inštaláciu panelov

Zohľadnite plochu, ktorú máte k dispozícii na inštaláciu panelov. Rolu hrá umiestnenie, sklon a tiež veľkosť plochy strechy, na ktorú môžete panely umiestniť. Podľa výslednej plochy je potom vhodné zvoliť mono- či polykryštalické panely a zvážiť účinnosť panelov k pomeru očakávanému výkonu.

Cena a rozpočet

Cena býva často jediným kritériom, podľa ktorého sa rozhodujeme pri výbere. Zamerajte sa na detaily, ktoré môžu spočiatku vyššiu cenu kompenzovať dlhšou životnosťou alebo vyšším výkonom. Snažte sa nájsť rozumný kompromis, pretože najvýhodnejšia cena nie je vždy najlepšou voľbou.

V súčasnosti sa cena fotovoltických panelov pohybuje v rozmedzí 4 000 – 8 000 Kč za panel. S napätým rozpočtom môžu pomôcť rôzne dotačné programy (napríklad , ktoré môžu pokryť časť nákladov. Väčšina inštalačných firiem dnes v rámci spolupráce poskytuje nielen inštaláciu, ale aj kompletné vybavenie dotácie alebo externého financovania.

Montážny systém a konštrukcia pre panely

Montážne systémy a konštrukcie sa vyrábajú z rôznych typov materiálov, aby nezaťažovali plochu, dobre odolávali poveternostným podmienkam a zaisťovali dobrú stabilitu.

Najčastejšie sa používa hliník, oceľ, nehrdzavejúca oceľ, galvanizovaná oceľ, rôzne kompozitné materiály alebo plast. Niektoré montážne systémy sú vybavené špeciálnymi povlakmi, ktoré zvyšujú odolnosť proti počasiu a zamedzujú korózii.

Novým trendom sa stáva systém BIPV, ktorý sa umiestňuje priamo do strechy alebo fasády, a čiastočne ju tak nahrádza.

Certifikácia

Analytická spoločnosť Bloomberg New Energy Finance (BNEF) pravidelne vydáva zoznam najspoľahlivejších výrobcov solárnych panelov, ktoré označuje certifikátom TIER 1. Certifikácie zaisťuje niekoľko typov testov, ktoré preverujú spoľahlivosť a bezpečnosť výkonu. Počas testovania sa simulujú rôzne podmienky, ktorým môžu byť panely vystavené, a na základe týchto testov je udelený certifikát.

V minulom roku ovládlo TOP 10 výrobcov 90 % trhu a prevažná väčšina je z Číny. Medzi najväčších výrobcov solárnych panelov patria spoločnosti LONGi, Trina Solar, JinkoSolar alebo JA Solar.

Lokálne a klimatické podmienky

Výkonnosť panelov sa odvíja od niekoľkých faktorov. Pri výpočte sa zohľadňuje čas osvitu, sklon, orientácia panelov alebo ich zatienenie.

Výkonnosť panelov sa odvíja od niekoľkých faktorov. Pri výpočte sa zohľadňuje čas osvitu, sklon, orientácia panelov alebo ich zatienenie.

Na výpočet sa využívajú rôzne aplikácie, ktoré sú schopné modelovať čas osvitu, ktorý je odlišný v rôznych kútoch Českej republiky. Najhoršie sú na tom severné Čechy, kde slnko svieti menej než 1 200 hodín ročne. Zatiaľ čo na južnej Morave je priemerný čas osvitu viac ako 1 800 hodín za rok.

Monitoring

Pravidelný prehľad o výkone FVE na diaľku i z pohodlia domova umožňuje získať aktuálne informácie o stave elektrárne, sledovať a porovnávať hodnoty výroby alebo informovať o výpadkoch a poruchách.

Monitoring včas upozorní na výpadky alebo výkyvy vo výrobe, ktoré môžu značiť poškodenie niektorých prvkov fotovoltickej elektrárne, a to i vrátane panelov. Je to skvelý doplnok, ktorý vám umožní získať prehľad o výrobe a využívať fotovoltickú elektráreň na maximum.

Odporučenie na záver

Pri výbere fotovoltických panelov odporúčame poradiť sa s odborníkmi, ktorí vám poradia s výberom najvhodnejšieho typu panelov.

Využite príležitosť stretnúť sa s viac než 200 odborníkmi dňa 14. marca 2024 na veľtrhu Smart Energy Forum Nitra. Priamo na mieste môžete s expertmi prekonzultovať všetky otázky týkajúce sa fotovoltiky